• Novinky

            • Krížom krážom Slovenskom

            • Poznávanie vlasti je nevyhnutné nielen pre nadobúdanie geografických poznatkov, ale aj pre budovanie vzťahu k sebe, napr. ako sa orientujem v neznámom prostredí, ku kolektívu v škole, napr. ako dokážem spolupracovať pri riešení problému, k národu, napr. pristupujem k historickému a kultúrnemu dedičstvu.

               Krížom krážom Slovenskom bol projekt, ktorý zrealizovala naša ZŠ prostredníctvom grantového programu SPP. V šk. roku 2021/2022  žiaci z nadaných tried vďaka nemu získali množstvo informácií o blízkom i širšom okolí, videli zaujímavé miesta jednotlivých regiónov, zažili cez príbehy, legendy, cez kontakt s miestom kus histórie.

              Tak sa v uplynulom šk. roku rozbehli aktivity tvorivého čítania, písania a hrania v projekte SPP s cieľom dozvedieť sa, zažiť, pamätať si, napr. o zákutiach Bratislavy, Levíc, Banskej Bystrice, Nitry.

              Prvou indíciou na odkrývanie tajomstva miest a lokalít bolo hľadanie v literárnych prameňoch, internetových zdrojoch, triedenie informácií, analyzovanie poznatkov v skupinách.

              Nasledovalo spracovanie informácií do vlastných príbehov, pretavenie do dramatizácií – žiaci skladali texty, tvorili scénu, rekvizity, bábky, hrali, nahrávali, prepájali prečítané s vlastnou tvorivosťou, s vlastnou prezentáciou. Učili sa deliť si sociopozície v tíme, učili sa niesť zodpovednosť každého člena spoločenstva na výsledku.

              Dôležité bolo priamo si „ohmatať terén“, dotknúť sa budov, prejsť sa ulicami, navštíviť múzeá, nasať energiu z lokalít, kde aj dnes cítiť históriu.

              Nebolo jednoduché v čase „proti koronových“ obmedzení  zrealizovať cestu krížom krážom Slovenskom. Cestovná kancelária Putujeme Slovenskom sa nezastavila v činnosti  a pripravila zaujímavé destinácie s cieľom poznávania a zažívania Slovenska.

            • Hľadáme to, čo nás spája, nie rozdeľuje

            • Táto myšlienka rezonovala na zasadnutiach školského parlamentu, až nakoniec jeho členovia spolu s vedením školy dospeli k rozhodnutiu, že najlepším symbolom súdržnosti, spolupatričnosti a priateľstva medzi deťmi bude školská uniforma. Prvé návrhy rovnošaty sú veľmi pohodlné a jednoduché, žiaci si ich určite čoskoro obľúbia. Silným motivačným momentov bolo tiež vyhlásenie súťaže o školskú rovnošatu pre celú triedu zadarmo. Získali ju dve triedy našej školy, ktoré boli vyžrebované spomedzi tých, v ktorých sa všetci spolužiaci dohodli a súhlasili s nosením rovnošaty.

              Víťazmi sa stali triedy I.C a IX.B, ktorých žiaci si budú symboly našej školy čoskoro obliekať a s hrdosťou nosiť. Každé dieťa si po súhlase rodičov môže rovnošatu zakúpiť, ceny sú veľmi priaznivé a kvalita materiálu vynikajúca.

              Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom a učiteľom, ktorí myšlienku podporili a veríme, že naša škola bude čoskoro žiariť v rovnakých farbách.

              Príloha: ​​​​​​​

              skolska_uniforma.pdf

              skolska_uniforma2.pptx

            • Bankové spojenia školy

            • ŠKD (platby za ŠKD)                                 SK81 1100 0000 0026 2775 9116

               

              Školská jedáleň  (platby za stravu)         SK77 1100 0000 0026 2775 8703

               

              ZRŠ (platby za ZRŠ)                                  SK90 8330 0000 0024 0190 7235

               

              OZ–Devínček (platby za Devínček)         SK78 0200 0000 0021 0200 0959                

               

               

               

            • Projektu UNICEF - Škola priateľská k deťom

            • Naša škola sa v tomto šk. roku prihlásila do projektu UNICEF, Škola priateľská k deťom.

              Je to celoročný projekt, ktorý sa odvíja od myšlienky Dohovoru o právach dieťaťa. Tento ročník je naozaj veľmi špeciálny, UNICEF oslavuje 75 rokov.

              UNICEF - Detský fond OSN vznikol 11.12.1946. Je to medzinárodná organizácia, ktorá sa zameriava na dlhodobú a systematickú pomoc deťom. V súčasnosti má zastúpenie vo viac ako 190 krajinách a teritóriách  sveta, pričom v 155 z nich priamo realizuje svoje programy pomoci deťom.

              Prioritou našej školy je vytvoriť také prostredie, v ktorom sa každé dieťa cíti bezpečne, dobre, sebaisto a do ktorého chodí s radosťou = Škola priateľská k deťom. Pre získanie titulu sa snažíme plniť dané kritériá.

              TRI KRITÉRIÁ NA ZÍSKANIE TITULU

              ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2021/2022


              1. Vzdelávacia aktivita

              Pripraviť aspoň jednu vzdelávaciu aktivitu podľa vlastného výberu do konca školského roka 2021/2022 .

              - Elektronickú knihu, POMOC VČERA A DNES - nájdete v nej veľa zaujímavosti o tom, ako prebiehala v Československu pomoc po 2. svetovej vojne, a ako UNICEF pomáha vo svete dnes.  

              -Krátky film, ktorý mapuje pomoc UNICEFu od 2. svetovej vojny až po súčasnosť.

              -On-line konferenciu, počas ktorej spoločne oslávime 75. rokov UNICEFu.  Môžete na ňu pozvať aj rodičov. Hodinová nahrávka konferencie priblíži príbehy pomoci na Slovensku, pomoc Slovenska vo svete, dozviete sa ako prebieha pomoc v teréne.

              -Virtuálnu hru Ťažké rozhodnutia (13+), prostredníctvom ktorej si v rámci hodiny môžete vyskúšať, ako vaše rozhodnutia ovplyvnia vaše životy aj životy druhých.

              -Inšpiráciu pri príprave vzdelávacích aktivít nájdete aj v našich príručkách a prezentáciách pre materské, základné a stredné školy


              2. Fundraisingová aktivita

              Zrealizovať aspoň jednu aktivitu z každej kategórie (KATEGÓRIA 1 a 2).

              KATEGÓRIA 1

              - Vytvorte k narodeninám UNICEFu darcovskú výzvu na darujme.sk a propagujte ju na svojich sociálnych sieťach a webovej stránke školy.

              -Vytvorte si na škole SMS výzvu a zapojte sa tak do súťaže medzi školami. Stačí ak čo najviac ľudí pošle SMS na číslo 844 (1 SMS = 3 EUR). Je potrebné vyzvať darcov, aby do textu SMS napísali názov školy – ZŠ Devínska NZ. Škola, ktorá prostredníctvom SMS vyzbiera najviac finančných prostriedkov, získa vecné ceny. Túto aktivitu môžete robiť do konca decembra 2021

              -Podporte zbierku DARUJ DOBRÝ POCIT na pomoc deťom zasiahnutým vojnovými konfliktmi. Zbierku môžete podporiť vkladom alebo prevodom na číslo účtu: SK55 1100 0000 0029 4010 0748. Do správy pre prijímateľa nezabudnite uviesť meno Vašej školy.

              -Zakúpte pre deti v núdzi niektorý z DARČEKOV PRE ŽIVOT.

              Kúpte si príbeh, ktorý pomáha. Kúpou jedného alebo viacerých príbehov detí, ktorým UNICEF pomohol, prispejete k tomu, aby aj iné detičky s ťažkým osudom dostali pomocnú ruku.

              -Pomôžte nám s distribúciou letáčikov UNICEF do schránok vo vašej obci alebo v meste.


              KATEGÓRIA 2

              -Pomôžte nám s propagáciou 75. výročia UNICEFu na vašej webovej stránke alebo sociálnych sieťach školy prostredníctvom článku, ktorým viete podporiť aj zbierku, ktorú uskutočnite priamo na škole.

              -Pomôžte nám s propagáciou a zdieľaním elektronickej knihy, filmu a slávnostnej konferencie k 75. výročiu a pošlite ich napríklad ako darček pre rodičov.  https://www.unicef.sk/upload/files/publikacie/eBook_2021.pdf

              -Odporučte rodičom, aby sa zapojili so svojimi deťmi do  CESTY OKOLO SVETA V KUCHYNI. Pošleme im sadu jednoduchých receptov z krajín, do ktorých sa zvyčajne na dovolenky necestuje. A navyše sa dozvedia príbeh krajiny, z ktorej recept pochádza a ľudí, ktorí v nej žijú. Môžete sa zapojiť aj ako školy a podľa receptov pripraviť rôzne dobroty na školské akcie (vianočné trhy, prezentácie, besiedky, vystúpenia…)

              -Pomôžte nám hľadať SVETOVÝCH RODIČOV – pravidelných podporovateľov, vďaka ktorým môžeme pomáhať deťom v núdzi v tých najodľahlejších častiach sveta.

              -Natočte so svojimi žiakmi/študentmi krátke video, v ktorom nám poviete, čo pre Vás znamená UNICEF.


              3. Evaluačný formulár

              Po absolvovaní kritérií na získanie titulu ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM nám prosíme nezabudnite vyplniť  evaluačný formulár. Prostredníctvom neho sa dozvieme o splnení kritérií.